Texas chili sin carne

Gör en het chili utan kött. Perfekt gryta att laga till många året runt. Recept ur "Grytor – från lättlagat till lyx" av Lena Söderström.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk majsolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver - gärna rökt
  • 0,5 tsk chilipeppar (anchostyle)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 dl chilisås av ketchuptyp
  • 1 burk krossade tomater - 400 g
  • 1 lagerblad
  • 1 burk kidneybönor - sköljda och avrunna
  • 1 burk vita bönor i tomatsås - stora
  • 1 burk majs - liten, ca 200 g
  • 1 - 2 dl vatten - ev

Till garnering och servering

  • 2 jalapeño - skivade
  • 3 msk koriander - hackad
  • limeklyftor
  • nachochips

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och vitlöken.

  2. Fräs det hackade i oljan i en stor gryta, ca 3 minuter. Rör i spiskummin, paprikapulver, chilipeppar och sambal oelek. Fräs ca 1/2 minut.

  3. Blanda i chilisås och krossade tomater. Lägg i lagerblad. Koka upp såsen under omrörning.

  4. Blanda i bönorna och majs. Späd grytan med lite vatten om den känns för tjock.

  5. Koka upp grytan och sjud ca 30 minuter.

  6. Rör om då och då. Smaka av med mera kryddor om det behövs.

  7. Toppa grytan med jalapeño och koriander. Servera med limeklyftor och chips.

Vad tyckte du om receptet?

TIPS! Tänk på att kryddor varierar i styrka och smak. Det gäller att smaka sig fram. Den som vill kan smaka av grytan med 1–2 tsk kakaopulver eller 1 ruta mörk choklad. Om man vill ha con (med) carne (kött) blir det gott att blanda i 500 g brynt färs eller råkorv i grytan tillsammans med bönor och majs.

Recept från Mitt kök