Tempurafriterade grönsaker

Tempurafriterade grönsaker är frasigt och gott. Tempura är ett japanskt sätt att fritera. Grönsaker eller skaldjur doppas i en tunn frityrsmet och serveras med en sojabaserad dippsås.

Tempurafriterade grönsaker
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g haricots verts - färska
  • 1 gul lök
  • 1 morot - stor
  • 2 dl rismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • 100 g minimajs - färsk

Fritering

  • 1 l rapsolja

Garnering

  • flingsalt

Dippsås

  • 0,5 dl soja - japansk
  • 1 msk ingefära - riven
  • 1,5 msk rårössocker
  • 1 msk lime - pressad
  • 1 tsk chiliflakes

Gör så här

  1. Förväll haricots vertsen i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Skala löken och skär den i ca 1 cm breda skivor. Dela skivorna så att det bildas ringar. Skala moroten och skär den i skivor på längden, ca 1/2 cm tjocka. Skär skivorna i ca 2 x 5 cm stora bitar.

  2. Blanda rismjöl, bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och vispa till en slät smet.

  3. Dippsås: Blanda ihop alla ingredienser.

  4. Hetta upp oljan till 170°. Doppa lök och morot i smeten. Fritera i omgångar 3–4 min tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

  5. Hetta upp oljan till 180°. Doppa minimajs och bönor i smeten och fritera i omgångar 1–2 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  6. Lägg upp grönsakerna i en skål och strö över flingsalt. Servera dem nyfriterade med dippsåsen.

Vad tyckte du om receptet?