Tekakor eller frallor

Nybakade tekakor smakar härligt med ost och smör till en kopp kaffe eller te.

Elisabeth Johansson
Tekakor eller frallor
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 2 dl havregryn
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl special - (780 g)
  • 50 g smör - rumsvarmt

Gör så här

  1. Blanda mjölk och havregryn i en kastrull och värm till 37°.  Ta kastrullen från plattan och rör i sirap.

  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över den varma ”havregrynsgröten”. Blanda i ägg och salt och arbeta in lite i taget av mjölet. Arbeta till sist i smöret. Arbeta degen smidig

    i ca 5 min. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa ca 40 min

  3. Dela degen i 20 bitar och forma varje bit till en bulle. Vill man baka frallor behåller man bullarna och lägger på plåtar med bakplåtspapper, vill man baka tekakor kavlas bullarna tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka. Nagga med en gaffel eller kavla sista kavlingen med en kruskavel. 

  4. Lägg bullarna eller kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs ytterligare ca 

    30 min.Sätt ugnen på 250°.

  5. Grädda bröden mitt i ugnen 8–10 min. Låt dem svalna på galler under bakduk. 

Vad tyckte du om receptet?