Tarte tatin - klassisk fransk äppelpaj

Äpple och karamell i ljuv förening! Tarte tatin verkar kanske lite krånglig att göra. Men med det rätta handlaget blir den franska klassikern precis så god som den ska vara, trots att pajen görs upp och ner. 

Mia Öhrn
Tarte tatin - klassisk fransk äppelpaj
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 4 medelstora äpplen
  • 1,25 dl råsocker
  • 50 g smör

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Blanda mjöl och smör. Tillsätt socker och äggulor och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite och linda in den i plastfolie. Låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  2. Skala äpplena. Kärna ur dem och skär i tjocka klyftor.

    : Ulrika Pousette

    Tarte-tatin-minus1

  3. Låt socker och smör till fyllningen smälta ihop i en ugnssäker stekpanna. Lägg äppelklyftorna i sockerblandningen och låt puttra på medelvärme ca 15 min. Rör om då och då.

    : Ulrika Pousette

    Tarte-tatin-steg1

  4. Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk till en rundel något större än stekpannan.

    : Ulrika Pousette

    Tarte-tatin-steg0

  5. Lägg äpplena i pannan i ett fint mönster och täck dem med pajdegen. 

    : Ulrika Pousette

    Tarte-tatin-steg3

  6. Tryck försiktigt in degen längs kanterna.

    : Ulrika Pousette

    Tarte-tatin-steg4

  7. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min, tills pajdegen fått lite färg. Dra en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett uppochnedvänt fat på stekpannan och stjälp upp så att äpplena hamnar överst. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het.

    : Ulrika Pousette

    Tarte-tatin-steg6

  8. Låt svalna och servera sedan pajen med vaniljglass.

    : Ulrika Pousette

    Tarte-tatin-recept

Vad tyckte du om receptet?

En tarte tatin gräddas upp och ner jämfört med en vanlig paj. Först låter du äppelklyftor puttra i karamellsås i en stekpanna, sedan täcker du äpplena med pajdeg och stoppar in hela stekpannan i ugnen, och därefter vänder du upp allt på ett fat så att äpplena hamnar överst.

Tips

Använd ett större fat än stekpannan att stjälpa upp din tarte på. Då slipper du bränna dig om det rinner varm karamellsås.

Välj gärna en äppelsort med fast fruktkött, till exempel Discovery. 

Du kan även göra tarte tartin med päron. Välj en fast sort.