Tarte tatin med äpple

Tarte tatin med äpple används en ugnssäker panna, gärna i gjutjärn. Vår var 24 cm i diameter vid provlagningen.
Allt om Mat
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 6 äpplen - små
  • 0,5 vaniljstång - eller 1 krm vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 1 msk citron - pressad eller vatten
  • 1 krm flingsalt
  • 50 g smör
  • 1 rulle smördeg - kyld (250 g)

Tillbehör

  • vaniljglass - eller vispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala, kärna ur och halvera äpplena. Skär dem i mindre klyftor. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Smält de båda sockersorterna, citronsaft, vaniljstång och -frön i en gjutjärnspanna till en ljusbrun karamell. Lägg i äppelklyftorna och låt dem steka i karamellen ca 2 min. Klicka i smöret och låt småkoka ca 2 min. Ta av från värmen.

  2. Lägg smördegen över äpplena och klipp bort överflödig deg. Tryck ner degen innanför kanten och nagga några hål.

  3. Sätt in pannan mitt i ugnen och grädda ca 20 min.

  4. Låt svalna. Skär med en kniv runt kanterna och stjälp upp kakan på ett fat. Servera med vaniljglass eller grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!