Tarte flambée med jordärtskocka och löjrom

Tarte flambée eller flammkuchen är en tunn pizza utan jäst i degen. Den liknar pizza bianca som har crème fraiche på botten. Den är vanlig i Alsace och södra Tyskland och toppas med varmrökt fläsk, gul lök, svartpeppar och lite ost ovanpå crème fraichen.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Deg

  • 5 dl mjöl - 300 g
  • 1,5 dl vatten - 35 grader
  • 2 krm salt
  • 2 - 3 msk olivolja

Topping

  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl comté - eller västerbottensost, riven
  • 8 jordärtskockor
  • 1 liten zucchini
  • 1 rödlök
  • salt - peppar

Garnera med

  • 100 g löjrom
  • 0,5 ask alfalfagroddar
  • gräslök

Till servering

  • snackpaprika

Gör så här

  1. Arbeta samman mjöl, ljummet vatten och salt till en deg och tillsätt oljan sist. Degen ska vara ganska fast. Låt degen vila minst 1 timme under plastfolie.

  2. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i tre till fyra delar. Kavla ut varje del supertunt, till en avlång degplatta 20x30 cm och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

  3. Bred tunt ut ca 2 msk crème fraiche, på varje degplatta, men inte ut på kanterna. Strö över osten. Skala och skiva jordärtskockorna tunt på mandolin. Skiva zucchinin tunt. Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Fördela jordärtskocka, zucchini och rödlök på degen. Salta lätt och krydda med nymald svartpeppar.

  4. Grädda i mitten av ugnen, 5–8 minuter. Garnera med klickar av löjrom och alfalfagroddar och skivad gräslök. Dela tarte flambéen i bitar och servera direkt. Gott med snackpaprika till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!