Tartar på oxe med smetana, bondbönor och löjrom

Tartar på oxe med smetana, bondbönor och löjrom är godast när den ­serveras rumstempererad, men om du vill förbereda är det viktigt att den förvaras i kylen. Lägg ihop den med tillbehör och garnering strax innan gästerna kommer.
Filip Fastén
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 400 g ryggbiff - med fettkappa
  • 50 g smör - + 25 g
  • 1,5 msk pepparrot - riven
  • 2 krm salt - + 0,5 tsk
  • 2 dl vatten
  • 100 g bondbönor - utan skal

Tillbehör

  • 1,25 dl smetana
  • 50 g champinjoner
  • 80 g löjrom
  • 1 ask smörgåskrasse

Garnering

  • 1 dl lök - friterad eller rostad
  • 1 tsk svamp - mixad torkad t ex karljohanssvamp
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär bort fettkappan från köttet och lägg fettet i en kastrull. Sätt kastrullen på svag värme och låt fettet smälta. Bryn 50 g smör och blanda med 2 msk av det smälta fettet från köttet.

  2. Halstra köttet snabbt runt om   i en riktigt het stekpanna så att det får en rostad ton. Låt svalna 10 min, skär det sedan i små bitar,  3 x 3 mm, och ställ det åt sidan.

  3. Koka upp vatten och 2 krm salt i en kastrull och mixa i 25 g smör med mixerstav. Ta kastrullen åt sidan och lägg i bönorna.

  4. Blanda köttet med det brynta smörfettet och pepparroten. Krydda med 1/2 tsk salt. Bred smetana och fördela kött på åtta tallrikar. Låt bönorna rinna av och lägg på dem. Skiva champinjonerna. ­Fördela champinjoner, löjrom och smörgåskrasse över. Toppa med lök och pudra mixad svamp och peppar över tallrikarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!