Tårta med bön- och parmesanostskräm

Matig tårta med härliga italienska smaker. Salamin kan uteslutas om du vill ha tårtan vegetarisk.

Åsa Swanberg
Tårta med bön- och parmesanostskräm
Foto: Fotograf Åsa Swanberg // BMB

Ingredienser

  • 1 avlångt mörkt bröd

Bön- och parmesankräm

  • 400 g vita bönor - kokta
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl parmesanost - riven
  • 1 tsk citronsaft - pressad
  • 1 dl persiljeblad
  • salt
  • svartpeppar

Fyllning och garnering

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl färskost
  • 50 g pinjenötter
  • 1 rödlök
  • 100 g salami - i tunna skivor
  • 200 g mozzarellakulor
  • timjan - färsk
  • penséer

Gör så här

  1. Mixa ihop alla ingredienser till bön och parmesankrämen. Ställ krämen i kylskåp.

  2. Vispa crème fraichen fluffig med elvisp och vispa ner färskosten. Fyll en spritspåse, försedd med krusig tyll, med krämen.

  3. Rosta pinjenötterna i en het panna. Skala och finhacka rödlöken. Strimla hälften av salamiskivorna.

  4. Skär bort den översta skorpan och yttersta kanterna på brödet och skär det sedan i fyra bottnar.

  5. Bred bön och parmesanostskrämen på den undre bottnen, strö över finhackad rödlök. Lägg på ett tunt lager strimlade salamiskivor. Lägg på nästa botten och upprepa. Lägg på en botten till och upprepa men byt ut salamin mot pinjenötter, spara lite till garnering. Lägg på den sista bottnen och bred färskosten på toppen och runt om tårtan.

  6. Garnera tårtan med spritsad crème fraiche och färskostskräm, mozzarellabollar, salamirosor, rostade pinjenötter, färsk timjan och ev penséer.

Vad tyckte du om receptet?