Tandoorirostad pytt med halloumi och vitlöksyoghurt

Recept på rostad pytt med halloumi och vitlöksyoghurt. Vegetarisk rätt där rotfrukterna får en spännande tandoorismak. Under tiden pytten tillagas i ugnen gör du tillbehören.

Petra Lindstrand
Tandoorirostad pytt med halloumi och vitlöksyoghurt
Rostad vegetarisk pytt med halloumi Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 800 g potatis - fast
  • 500 g blomkål
  • 1 gul lök
  • 1 påse tandoorikryddmix - (Santa Maria, 35 g)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 250 g halloumiost
  • 1 gurka
  • 3 dl grekisk yoghurt - eller turkisk
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • strösocker
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen noga i ljummet vatten. Skär den i mindre bitar. Bryt blomkålen i små buketter. Skala och skär löken i klyftor. Lägg potatis, blomkål och lök på en plåt med bakplåtspapper och blanda om med tandoorikrydda, 2 msk olja, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.

  2. Lägg vitlöksklyftorna (med skal) på en bit ugnsfolie. Stänk över 1 tsk olja. Vik ihop till ett paket och lägg det bredvid rotfrukterna. Tillaga rotfrukter och vitlök mitt i ugnen i ca 15 min.

  3. Ta ut vitlökspaketet. Bryt halloumin i bitar och strö den över rotfrukterna. Tillaga ytterligare i ca 10 min tills allt fått fin färg och rotfrukterna är mjuka.

  4. Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Blanda gurkan med 3 msk vinäger, 1 msk socker och 2 krm salt. Låt stå i ca 10 min.

  5. Ta bort skalen från vitlöksklyftorna och mosa innanmätet med en gaffel. Blanda vitlöksmoset med yoghurt, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  6. Servera pytten med picklad gurka och vitlöksyoghurt.

Vad tyckte du om receptet?