Syrliga rutor med vanilj och kokos

Härlig kaka med mycket smak av vanilj samt en fräsch syrlighet från citron och kvarg.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Syrliga rutor med vanilj och kokos
Foto: Helén Pe

Mördeg

  • 250 g smör - kylskåpskallt, skuret i bitar
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl riven kokos
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 st ägg
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vaniljkvarg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk citronskal - rivet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

    Lägg bakplåtspapper i botten

    av en form, ca 20x30 cm.

  2. Mördeg: Lägg smör, vetemjöl, strösocker, kokos, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare och mixa ihop det till en deg.

  3. Tryck ut hälften av degen

    i botten på formen.

  4. Fyllning: Rör ihop ägg, crème fraiche, strösocker, vaniljkvarg, vaniljsocker och citronskal.

    Bred ut fyllningen jämnt över degen. Smula resten av degen över kakan.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Täck den med aluminium- folie om den börjar få för mycket färg. Låt kakan kallna och skär den sedan i rutor.

Vad tyckte du om receptet?