Syrlig rabarberkaka med mandel

Recept på rabarberkaka. De första späda rabarberna i en syrligt god rabarberkaka är något av det bästa som finns.
Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker - + 2 msk
  • 1 ägg
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk bikarbonat
  • 100 g rabarber
  • 1 tsk potatismjöl
  • 0,25 tsk kardemumma - stött
  • 2 msk mandelspån

Garnering

  • florsocker

Smältabarber

  • 750 g rabarber
  • 25 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 kanelstänger
  • 250 g mascarponeost
  • 2 msk florsocker
  • 2 krm vaniljpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och 1 dl socker luftigt med elvisp. Vispa i ägget och sedan yoghurt. Blanda mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker, bakpulver och bikarbonat och vänd ner i smeten.

  2. Ansa och skär rabarbern i 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med 2 msk socker, potatismjöl och kardemumma.

  3. Häll smeten i en smord avlång form, ca 1 1/2 liter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Gör en fördjupning i mitten av smeten och lägg i rabarbern. Strö över mandelspån.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker vid servering. Servera med smältrabarber och vaniljmascarpone.

Smältrabarber och vaniljmascarpone

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa rabarbern, skala den eventuellt. Skär den i 10 cm långa bitar. Lägg rabarbern i en smord ugnssäker form. Strö sockret över rabarbern och lägg på kanelstänger. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min tills rabarbern är mjuk.

  2. Smaksätt mascarponen med florsocker och vaniljpulver och servera till rabarbern.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!