Syrlig chokladtårta

Recept på syrlig chokladtårta med rökig chokladmousse. En läcker tårta i vuxen smak. Hela tårtan går bra att göra klar dagen före festen. Vill du förbereda den ännu tidigare, ha bottnen gräddad och klar i frysen så behöver du bara hälla över den goda moussen inför festen.
Allt om Mat
Syrlig chokladtårta
Syrlig chokladtårta Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl kakao
  • 100 g smör

Chokladmousse

  • 2 msk whisky
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl kesella
  • 100 g choklad - mörk
  • 2 dl vispgrädde

Garnering

  • chokladspån
  • rosenknopp

Gör så här

  1. Smörj och bröa en 24 cm form med löstagbar kant. Värm ugnen till 175°.

  2. Vispa ägg och socker pösigt.

  3. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och kakao och rör ner det i äggsmeten. Smält smöret och rör ner det.

  4. Häll smeten i formen och grädda kakan 25–30 minuter mitt i ugnen. Ta ut och låt den kallna.

  5. Chokladmoussen: Rör whisky och socker tills sockret nästan löst sig och tillsätt kesellan.

  6. Smält chokladen över vattenbad och blanda ner den.

  7. Vispa grädden löst och blanda den i ett par omgångar med smeten.

  8. Bred moussen i ett tjockt lager över chokladkakan som lagts tillbaka i formen. Ställ tårtan i kylen en timme eller mer. Garnera ev med blommor eller hyvlade chokladspån.

Vad tyckte du om receptet?