Syrensaft

Recept på syrensaft. Saften får en subtil liten beska som gör sig fint i en svalkande sommardrink. Använd ”vanliga” ljuslila bondsyrener.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 35 syrenblomsklasar
  • 4 citroner
  • 1 l vatten
  • 1 kg strösocker

Gör så här

  1. Plocka av blommorna från stjälkarna, det är viktigt att inga blad och grenar kommer med eftersom saften kan bli besk då. Låt blommorna ligga en stund på en tidning eller liknande, så att eventuella småkryp hinner avlägsna sig. Lägg blommorna i en stor bunke.

  2. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skär av det gula skalet med en potatisskalare. Pressa saften ur citronerna.

  3. Koka upp vatten och socker i en gryta. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronskal och citronsaft. Häll den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie. Låt dra i kylen 2–3 dagar.

  4. Sila saften och häll upp den på steriliserade och väl rengjorda flaskor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!