Sydfransk köttgryta med chorizo och linser

Denna gryta med inspiration från södra Frankrike är härligt mättande och värmande.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,6 kg grytbitar - av nötkött, t ex högrev eller bog
  • 3 msk smör
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rödvin
  • 3 lökar - gula
  • 4 vitlöksklyftor
  • 8 soltorkade tomater - torra
  • 1 bouquet garni - kryddbukett med 1 rosmarin-, 2 persilje- och 4 timjankvistar samt 2 lagerblad
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 6 svartpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • 2 chorizo

Tillbehör

  • 2 dl puylinser - eller små svarta linser
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Bryn köttet i 3 omgångar i smör och olivolja. Lägg över köttet i en gryta.

  2. Vispa emellanåt ur pannan med vatten och häll det i grytan. Häll på resterande vatten och vin i grytan.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Smält smör och olivolja i stekpannan och stek lök och vitlök ca 5 min. Lägg över löken i grytan. Koka upp och ta bort skummet.

  4. Skär soltorkade tomater i strimlor. Tillsätt tomater, bouquet garni, kalvfond, svartpeppar och salt.

  5. Låt sedan sjuda under lock ca 1,5 timme. Köttet ska bli riktigt mört. Ta bort kryddbuketten.

  6. Blötlägg puylinserna 30 min. Koka dem i lättsaltat vatten ca 20 min. Häll av. Hit kan förberedas.

  7. Skiva chorizon ganska tunt och stek skivorna lite knapriga. Lägg dem i grytan och fortsätt att hastigt värma linserna i olivolja.

  8. Värm grytan. Servera med linser, bönor, ugnsrostade grönsaker och potatismos smaksatt med getost.

Tips!

Köp färdiga grytbitar om du har ont om tid. Annars skär du egna, ca 3 x 3 cm. Tänk på att köpa lite extra då en del går bort som puts. Av 2 kilo högrev får du kvar ca 1,6 kilo grytbitar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!