Köttbullar med potatismos – recept

Köttbullar med smak av skånsk senap serverad med lent potatismos och klassiska tillbehör.
Tove Nilsson
Köttbullar med potatismos – recept
Foto: Ulrika Pousette

Svenska köttbullar

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör - + 2 msk
  • 2 msk skånsk senap - grov
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 krm kryddpeppar - mald

Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • ättiksgurka
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör.

  2. Blanda lök, senap, grädde, ägg och ströbröd i en bunke. Låt svälla ca 5 min.

  3. Tillsätt färsen och blanda till en jämn färssmet. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar.

  4. Rulla färsen till små köttbullar och stek runtom i 2 msk smör ca 10 min.

  5. Servera köttbullarna med mos, ättiksgurka och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?

 

Riktigt god gräddsås att servera till köttbullarna:

Läs mer:

6 hippas husmansrätter som trendar just nu