Svensk sashimi med laxrom, picklad kålrabbi och ingefära och sjögräs
Svensk sashimi med laxrom, picklad kålrabbi och ingefära och sjögräs är en lyxig laxrätt som passar bra att servera som förrätt till en riktigt fin champagne.
Ingredienser
-
300 g
salmalax
-
1 dl
smetana
-
50 g
laxrom
-
2 cm
pepparrot
- färsk
Picklad kålrabbi och -ingefära (”svensk gari”)
-
1
kålrabbi
-
1 bit
ingefära
- ca 5 cm
-
0,5 dl
ättiksprit
- (12 %)
-
1 dl
strösocker
-
1,5 dl
vatten
Friterat sjögräs
-
50 g
sjögräs
-
3 dl
rapsolja
-
0,5 tsk
flingsalt
Garnering
-
shisokrasse och atsinakrasse
- eller smörgåskrasse
-
soja
- svensk (Nordisk Råvara) kan bytas ut mot annan ljus soja
Gör så här
-
Pickad kålrabbi och ingefära: Rör ihop ättika och socker. Häll i vattnet och rör tills sockret har smält. Skala och skiva kålrabbi och ingefära, så tunt som möjligt på mandolin. Lägg skivorna i ättikslagen och låt dem ligga och dra ca 10 min.
-
Friterat sjögräs: Torka sjögräset ordentligt på hushållspapper. Hetta upp oljan till 170-180°. Fritera sjögräset i oljan tills det har fått fin färg och är knaprigt. Ta upp med hålslev och lägg det på hushållspapper. Strö över flingsalt.
-
Skär laxen i skivor och lägg den på tallrikar eller på ett stort fat. Ringla smetana på tallriken. Lägg på laxrom. Skala och finriv pepparrot över. Strö över krasse och lägg på små bitar av friterat sjögräs.
-
Servera med soja och picklad kålrabbi och ingefära.