Svartvinbärssaft

Recept på svartvinbärssaft. Använd väl mogna bär, annars kan det bli gelé i saften och då är den svår att få ut ur flaskan. Omogna bär innehåller mycket pektin.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 kg svarta vinbär
  • 7 dl vatten
  • 5 dl strösocker - per liter saft

Gör så här

  1. Skölj bären väl, de behöver inte repas av från klasarna. Lägg dem i en stor gryta . Häll på vattnet ochkoka ca 10 min.

  2. Tryck sönder bären lätt med en potatisstöt. Häll upp i en silställning och låt saften rinna av.

  3. Mät upp saften. Häll tillbaka i grytan och tillsätt sockret. Mängden beror på hur mycket saft man fått ut.

  4. Koka upp och skumma. Sjud ca 10 min. Häll upp på väl rengjordaflaskor. Förvara ca 1 månad i kyl eller frys in i plastflaskor.

Vad tyckte du om receptet?