Svartvinbärspaj

Ibland är det enkla också det finaste, här toppas pajen med färska bär och choklad.

Elisabeth Johansson
Svartvinbärspaj
Foto: Fotograf Helén Pe / Helén Pe

Pajskal

  • 120 g smör - kylskåpskallt
  • 60 g florsocker
  • 180 g vetemjöl
  • 1 äggula

Fyllning

  • 100 g färskost
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 30 g florsocker
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1 dl svartvinbärspuré

Svartvinbärsganache

  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl svartvinbärspuré
  • 1 msk glykos
  • 120 g vit choklad - hackad

Garnering

  • vit choklad - smält
  • 200 g bär - färska
  • oxalis

Gör så här

  1. Pajskal: Skär smöret i tärningar. Blanda smör, florsocker och vetemjöl i en degblandare med vinge. Tillsätt äggulan och blanda till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåp i 1 timme.

  2. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, 24 cm i diameter, med den. Nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i frysen i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.

  3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 12 min tills kanten börjar få en gyllenbrun färg.

  4. Fyllning: Vispa färskosten och vispa sedan i ägg och äggulor. Tillsätt florsocker, kondenserad mjölk och svartvinbärspuré. Vispa till en jämn smet. Fyll pajskalet med smeten och grädda pajen mitt i ugnen i 20–25 min. Låt pajen svalna.

  5. Ganache: Koka upp vatten, svartvinbärspuré och glykos. Låt det svalna något. Lägg chokladen i en skål och häll över blandningen. Rör om tills chokladen smält. Häll ganachen på pajen och låt den stelna i kylskåp i ett par timmar. Garnera pajen med smält vit choklad, bär och oxalis.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! För att göra svartvinbärspuré behöver du ungefär 1 dl svarta vinbär som mixas och passeras.