Svart risotto med havskräftor och pecorino

Recept på läckert svart risotto med havskräftor och pecorino. Havskräftorna har en lite söt smak som passar perfekt till den ostsalta risotton.

Svart risotto med havskräftor och pecorino
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2,5 dl svart ris
  • 12 - 16 havskräftor - små (ca 800 g)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk grillad paprika - i olja (200 g)
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 75 g pecorinoost - lagrad
  • 1 citron
  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt paprikan rinna av men spara oljan.

  2. Fräs ris, lök och vitlök i oljan från paprikan i en traktörpanna ca 3 min. Häll över vinet och låt det koka in. Häll över vattnet och smula i buljongtärningen. Låt koka under lock ca 40 min, kontrollera koktiden på förpackningen.

  3. Skala stjärtarna på havskräftorna. Halvera dem på längden och ta bort tarmsträngen. Peta ut eventuellt kött ur klorna.

  4. Riv osten. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  5. Blanda ner havskräftor, paprika, citronskal och nästan all ost i risotton. Toppa med resterande ost och basilikablad.

Vad tyckte du om receptet?