Svart ris med grillad portabello, frön och örter

Svart ris har en nötig, lite tuggig konsistens som passar perfekt i sallader. Det går bra att använda rött ris också. Marinaden är färdigköpt och innehåller bland annat svart vitlök som har en mustig, sötsyrlig smak.

Petra Lindstrand
Svart ris med grillad portabello, frön och örter
Foto: HELÉN PE

Ingredienser

  • 2 dl ris - svart, t ex Saltå Kvarn
  • 1 dl frön - och nötter, blandade, t ex solrosfrön, pumpafrön, pistaschnötter
  • 1 tsk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 300 g portabellosvamp - (4–5 st)
  • 1 påse vegonade - black garlic, (100 g, Paul och Thom)
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Koka riset mjukt enligt anvisning på förpackningen, det kan ta längre tid än det står. Häll av vattnet och låt riset svalna.

  2. Lägg riset på ett stort fat. Rosta frön och nötter i en het panna med olja tills de får fin färg. Krydda med flingsalt. Låt svalna.

  3. Ta bort fötterna på svampen. Gnid in marinaden runt om. Låt stå ca 10 min.

  4. Grilla svampen på indirekt värme tills de fått fin färg runtom, ca 10 min. Ta upp och skär dem i skivor. Strö skivorna över rissalladen och vänd ihop lätt.

  5. Repa och grovhacka örterna. Strö örter, frön och nötter över salladen. 

Vad tyckte du om receptet?