Svart paella med musslor och tomat

Recept på svart paella med musslor och tomat. Det ser ut att vara väldigt stora portioner av denna rätt, men tänk på att man bara äter musslan i blåmusslorna och inte skalen.

Svart paella med musslor och tomat
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2,5 dl svart ris
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 burk ugnsbakade tomatklyftor - i olja (280 g)
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 pkt saffran - 80,5 g)
  • 2,5 dl vatten
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • citronklyftor
  • bladpersilja

Gör så här

  1. Skrubba blåmusslorna. Släng bort de som är öppna och de som är trasiga. Låt tomaterna rinna av, men spara oljan. Fräs musslorna i hälften av oljan i en gryta ca 2 min. Häll på vinet och låt musslorna koka under lock ca

    5 min. Låt musslorna rinna av men spara spadet.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och saffran i resten av oljan från tomaterna i en stor vid panna ca 3 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 1 minut. Häll över musselspad och vatten. Låt riset koka under lock ca 40 min, kontrollera koktiden på förpackningen.

  3. Stek pilgrimsmusslorna i smör ca 30 sekunder på varje sida i en riktigt het panna. Krydda med salt och peppar. Vänd ner blåmusslor, pilgrimsmusslor och tomater i riset. Garnera med citronklyftor och persilja och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?