Svart bönsoppa
Mättande svart bönsoppa med inspiration från Sydamerika. Använd grönsaksbuljong och toppa med hårdstekt svamp i stället för bacon om du vill göra den vegetarisk.
Ingredienser
-
2
gula lökar
-
2
selleristjälkar
-
3
morötter
-
0,5
röd chili
- t ex spansk peppar
-
3 burkar
svarta bönor
- (à 410 g)
-
1 förp
bacon
- tärnat (150 g)
-
1 msk
smör
-
1 tsk
spiskummin
- mald
-
5 dl
vatten
-
2 msk
kycklingfond
- konc
-
2,5 tsk
vitvinsvinäger
-
1 tsk
farinsocker
-
0,5 tsk
salt
Garnering
-
250 g
körsbärstomater
- gärna i olika färger
-
1 kruka
koriander
Gör så här
-
Skala och hacka löken. Ansa och finstrimla sellerin. Skala och tärna morötterna. Kärna ur och finhacka chilin.
-
Skölj av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Mixa 1/3 av bönorna till en puré med mixerstav.
-
Stek bacontärningarna i smör i en gryta. Tillsätt lök, selleri, morötter, chili och spiskummin. Fräs ca 3 min. Tillsätt vatten, fond, bönor och bönpuré. Låt sjuda under lock ca 10 min.
-
Smaksätt soppan med vinäger och socker. Krydda med salt.
-
Halvera tomaterna. Repa korianderbladen. Toppa soppan med tomater och koriander.