Svampsallad med rökt sidfläsk och rostade äpplen

Recept på svampsallad med rökt fläsk, äpplen och nötter. Härlig höstsallad med svamp, rökt fläsk, lagrad ost, äpplen och nötter.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2 rödlökar - små
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • 2 äpplen

Svampsallad

  • 1 - 1,5 l trumpetsvamp - gul eller annan skogssvamp
  • 200 g rökt sidfläsk i bit
  • smör - till stekning
  • flingsalt
  • svartpeppar - nymalen
  • 1 l grönsaksblad - löst packade
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk krossade tomater - lagrad
  • prästost - eller västerbottensost
  • 50 g valnötter - rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Rostade äpplen och lök: Skala och skär löken i klyftor. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med olja och salt. Rosta i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Skär under tiden varje äpple i 6–8 klyftor. Lägg äppelklyftorna på plåten efter ungefär halva tiden.

  3. Svampsallad: Rensa svampen och strimla fläsket. Fräs svampen i en liten klick smör tills vätskan kokat in. Höj värmen och tillsätt fläsket. Stek tills svampen har fin färg och fläsket är knaperstekt. Krydda med salt och peppar.

  4. Riv grönkålsbladen i bitar. Lägg upp grönkål, svamp och fläsk. Lägg på lök och äppelklyftor. Ringla över olja, vinäger och krydda med salt och peppar.

  5. Hyvla över ost och strö på delade nötter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors

Recept från Mitt kök