Svamppizza med taleggio och fänkålssallad

Recept på svamppizza med taleggio och fänkålssallad. Färdig deg och tomatsås är en genväg till middagen. Taleggio är en kittost från Lom-bardiet i norra Italien.

Svamppizza med taleggio och fänkålssallad
Recept på svamppizza med taleggio och fänkålssallad. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 förp pizzadeg - med tomatsås (600 g)
  • 300 g svamp - t ex skogschampinjoner
  • 1 knippa salladslök
  • 200 g taleggio
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g rucola

Sallad

  • 1 fänkålsstånd - (200 g)
  • 0,5 gurka
  • 1 paprika - gul
  • rapsolja
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa och -skiva svampen. Ansa och strimla salladslöken. Skär osten i små bitar.

  2. Rulla ut degen på en plåt. Pressa ner vitlöken i tomat-såsen. Bred tomatsåsen på pizza-bottnen. Strö över svamp och lök och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg på ostbitarna. Grädda pizzan mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Sallad: Ansa fänkål och gurka och hyvla dem tunt, gärna på mandolin. Kärna ur och finstrimla paprikan. Blanda grönsakerna med 1 msk olja, 1 msk vinäger, 1/2 tsk salt och 2 krm nymald peppar. 

  4. Ta ut pizzan ur ugnen och skär den i bitar. Strö över rucola och servera med fänkålssallad.

Vad tyckte du om receptet?