Svamp- och viltlasagne

Recept på festlig svamp- och viltlasagne – en supergod lasagne med viltfärs och trattisar. Används större svampar skärs de i mindre bitar innan de steks.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 400 g svamp - t ex trattkantareller och trumpetsvamp
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 0,5 tsk salt - + 1/2 tsk + 1 tsk
  • 300 g viltfärs
  • 100 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 8 enbär
  • 1 msk timjan - hackad
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 8 dl mjölk
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 100 g ost - t ex västerbotten
  • 300 g lasagneplattor - färska

Garnering

  • timjan

Tillbehör

  • sallad - blandad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa svampen. Stek den i 1 msk smör tills all vätska kokat in. Krydda med 1/2 tsk salt.

  2. Skala och hacka selleri, morötter, lök och vitlök. Hacka enbären.

  3. Stek färsen i 1 msk smör tills den fått fin färg. Tillsätt rotfrukter och enbär och låt steka med ca 5 min. Krydda med timjan, 1/2 tsk salt och peppar. Rör ner crème fraichen och späd med mjölken. Låt koka ca 5 min. Krydda med 1 tsk salt.

  4. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och blanda ner i röran. Låt koka upp. Grovriv osten.

  5. Varva svamp, sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med plattor och svamp. Strö över osten.

  6. Tillaga lasagnen mitt i ugnen ca 20 min. Garnera med timjan och servera lasagnen med sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!