Svamp- och potatisgratäng

Recept på svamp- och potatisgratäng. Enkelt, gott och bekvämt med mascarponekrämig svamp- och potatisgratäng som sköter sig själv i ugnen. Låt gratängen vila under folie ca 15 minuter före servering. 
Lena Söderström

Ingredienser

  • 400 g svamp - t ex karljohan eller grynsopp
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 kg potatis
  • 1 gul lök
  • 150 g mascarponeost
  • 4 dl mellangrädde
  • 3 dl parmesan - riven
  • 0,5 tsk rosépeppar

Garnering

  • 0,5 tsk flingsalt
  • bladpersilja - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Fräs den i olja ca 5 min. Krydda med 1 tsk salt.

  2. Skala och skiva potatis och lök. Lägg mascarponen i en bunke. Rör den mjuk. Rör i grädden, lite i taget. Blanda i osten. Krydda med 1 tsk salt och rosépeppar. Vänd ner potatis och lök och blanda väl.

  3. Varva potatisblandning och svamp i en ugnssäker form. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 25 min. Garnera med flingsalt och hackad persilja. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!