Citronsaft – enkelt recept

Fräsch saft som svalkar skönt under varma sommardagar. Tips: Också bra som bas i sommardrinken. Bottna champagneglas med saft och fyll upp med kallt mousserande vin. Lägg i jordgubbar.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kg citroner - ekologiska
  • 6 - 7 dl strösocker
  • 1 l vatten

Till servering

  • citronskivor
  • myntablad
  • is

Gör så här

  1. Skölj citronerna. Skala dem tunt med potatisskalare. Skär bort det vita på skalet, det är beskt. Pressa ur saften och gröp ur så mycket som möjligt av fruktköttet.

  2. Blanda skal, saft och fruktkött i en stor bunke.

  3. Koka upp socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Häll det varma sockervattnet över citronerna. Låt kallna och därefter dra en dag eller över natten i kylen.

  4. Sila genom en finmaskig sil. Häll upp på flaskor. Förvara i kylen. Späd saften med vatten vid servering.

Vad tyckte du om receptet?

Fräsch saft som svalkar skönt under varma sommardagar. Tips: Också bra som bas i sommardrinken. Bottna champagneglas med saft och fyll upp med kallt mousserande vin. Lägg i jordgubbar.

Recept från Mitt kök