Sushistrutar

Prova att göra temaki, sushistrutar – så mycket smidigare än att göra sushi i bitar. Det är bara att välja fyllning och sedan rulla ihop. Servera med japansk soja och extra wasabi.

Sushistrutar
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1,5 dl sushiris
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 300 g salmalax
  • 4 salladslökar
  • 2 avokador
  • 1 msk citron
  • 1 dl majonnäs - gärna japansk
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 msk wasabipasta
  • 8 noriark
  • 8 blad krispsallad
  • 1 burk tångkaviar - röd (100g)

Tillbehör

  • japansk soja

Gör så här

  1. Sushiris: Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Blanda med vinäger, socker och salt, låt kallna.

  2. Skär laxen i breda strimlor. Ansa och skär det gröna på salladslöken i ca 5 cm långa bitar (spara det vita). Skär avokadon i tunna klyftor. Pensla med citronsaft så att de inte mörknar. Blanda majonnäs, dill och wasabipasta. Lägg i en spritspåse.

    Foto: Lina Eriksson

    sushistrutar-forbereda

  3. Klipp noriarken i två bitar. Lägg dem med den blanka sidan nedåt på en skärbräda. Tryck ut ris, med blöta fingrar, ca 4 cm in från noriarkens kant.

    Foto: Lina Eriksson

    sushistrutar-recept1

  4. Lägg på ett halverat salladsblad, lax, salladslök och avokado. Spritsa ut en sträng majonnäs ovanpå.

    Foto: Lina Eriksson

    sushistrutar-recept2

  5. Vik kanten på noriarket över ris och fyllning.

    Foto: Lina Eriksson

    sushistrutar-recept-4

  6. Rulla ihop till en rulle. Stryk lite kallt vatten med fingret längst ut på kanten så att struten fästs ihop.

    Foto: Lina Eriksson

    sushistrutor-recept7

  7. Ställ strutarna i en form eller små glas. Toppa med tångkaviar. Servera strutarna med soja. 

    Foto: Lina Eriksson

    sushistrut-1-recept

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset!

- Tångkaviar är en vegansk kaviar gjord av tång. Den har fin konsistens och lagom sälta och används i stället för fiskrom.

- Det vita på salladslöken som blir över kan sparas och användas i wok eller sallad.