Sushi maki
Gör enkelt din egna sushi! Servera gärna med marinerad laxskiva för en lite matigare rätt.
Ingredienser
-
700 g
laxfjärilar
Marinad
-
3 msk
olivolja
-
1 msk
ingefära
- riven, färsk
-
0,5 msk
limesaft
- pressad
-
1
röd spansk peppar
- hackad
-
0,5 tsk
salt
Sushi
-
2 dl
sushiris
-
2 msk
risvinäger
-
1 msk
strösocker
-
0,5 tsk
salt
Sushifyllning
-
1
purjolök
-
2
morötter
-
0,5
gurka
Wasabicrème
-
2 dl
crème fraiche
- lätt
-
2 tsk
wasabi
-
1 krm
salt
Marinerad laxskiva
-
Skär ett snitt mot skinnet på laxfilén, men inte rakt igenom. Skär ett nytt snitt med samma skivbredd, men nu ska kniven gå igenom skinnet. Blanda samman marinaden.
-
Pensla fisken med lite av marinaden. Grilla den ca 3 minuter per sida. Pensla med mer av marinaden mot slutet av grilltiden.
-
Servera laxskivan med sushi, wasabicrème och wokade grönsaker.
-
Tips! Laxfjärilar är bättre än laxkotletter eftersom de är benfria. Begär att butiken skär ut dem eller skär upp dem lätt själv av en hel bit filé.
Sushi
-
Koka riset enligt beskrivningen på förpackningen. Blanda i vinäger, socker och salt medan riset är varmt. Låt det svalna.
-
Skala morötterna och dela dem på längden i grova strimlor. Koka dem knappt mjuka.
-
Dela gurkan i långa bitar. Skär bort roten på purjolöken och koka purjon någon minut, tag upp och spola bladen med kallt vatten.
-
Lägg purjolöksbladen som en matta på en sushimatta eller på plastfolie. Bred ut riset ovanpå. Lägg morötter och gurka i mitten och rulla ihop. Vira plastfolie runt rullen. Ställ kallt.
-
Skär sushin men vass kniv i höga skivor inför serveringen.
Wasabicréme
-
I stället för wasabi kan pepparrot på tub användas.
-
Blanda samman ingredienserna till wasabicrèmen.