Surdegspizza med potatis och löjrom

Surdegspizza, scrocchiarella, med potatis och löjrom, som gräddas på en baksten (eller plåt) i het ugn. Förbered och räkna med lång jästid för pizzadegen. Men det är det värt, den blir smakrik och väldigt god.

Christina Asplund
Surdegspizza med potatis och löjrom
Foto: Thomas Carlén

Pizzadeg

  • 2 dl vetesurdeg
  • 5 dl vatten
  • 13 dl lantvetemjöl - ekologiskt och stenmalet (ca 800 g)
  • 1 msk havssalt

Fyllning

  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 4 dl västerbottensost
  • 350 g potatis - Amandine

Till servering

  • 100 g löjrom - eller 200 g kallrökt lax, strimlad
  • gräslök
  • rucola

Gör så här

  1. Deg: Blanda surdeg, vatten, lantvetemjöl och salt, till en smidig deg i köksmaskin, i cirka 10 minuter. Plasta bunken. Låt den jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, i cirka 6 timmar.

  2. Skölj och skiva oskalad potatis i 4 mm tjocka skivor på mandolin. Förkoka skivorna i 2 minuter i lättsaltat vatten. Spola snabbt av dem med kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av.

  3. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar, som formas till runda bullar. Låt dem vila 20 minuter. Forma degbollarna, en i taget, till jämnstora pizzor med en tjockare kant runt om. Lägg dem på bakplåtspapper om det känns tryggare att få pizzorna i ugnen.

  5. Förgrädda pizzabottnarna på den heta bakstenen i mitten av ugnen, i cirka 5 minuter.

  6. Fyllning: Smaksätt crème fraichen med rivet citronskal. Bred på crème fraiche, fördela Västerbottensost och förkokt skivad potatis. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter, tills de får fin färg.

  7. Toppa med löjrom, klippt gräslök och ruccola innan servering.

Vad tyckte du om receptet?