Surdegspannkakor
Tillagning: 45 minuter
Aktiv tid c:a 3 dygn och 45 minuter
Recept på surdegspannkakor. Pannkakorna är av lite tjockare, amerikansk typ. Surdegen ger dem mer smak och fluffigare konsistens.
Ingredienser
-
3,5 dl
vetemjöl
- gärna ekologiskt (210 g)
-
2 tsk
bakpulver
-
0,5 tsk
salt
-
2 msk
strösocker
-
2 tsk
vaniljsocker
-
2 msk
smör
- + 2 msk
-
1,5 dl
mjölk
-
1
ägg
-
2 dl
gräddfil
-
0,5 dl
surdeg
- *se recept
Surdeg
-
1,5 dl
vatten
- + 1,5 dl + 1,5 dl
-
1,5 dl
vetemjöl
- + 1,5 dl + 1,5 dl, gärna ekologiskt
-
1
äpple
- gärna ekologiskt
Björnbärssylt
-
225 g
björnbär
-
2 dl
strösocker
Tillbehör
-
3 dl
vispgrädde
-
1 dl
lönnsirap
Gör först surdegen
-
Värm 1 1/2 dl vatten till 37°.
-
Blanda vatten och 1 1/2 dl mjöl i en stor burk.
-
Riv äpplet grovt, vänd ner det i smeten och sätt på ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
-
Värm 1 1/2 dl vatten till 37°. ”Mata” degen med vatten och 1 1/2 dl mjöl. Låt stå ytterligare 1 dygn.
-
Upprepa ytterligare en gång och låt stå 1 dygn till. Sedan är surdegen färdig att använda till pannkakor. Spara resten av surdegen i kylen och mata den med några matskedar ljummet vatten och mjöl i veckan. Det är svårt att göra en mindre sats.
Pannkakor
-
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
-
Smält 2 msk smör och blanda med mjölk och ägg.
-
Vispa ner mjölkblandningen, gräddfil och surdeg i mjölblandningen. Låt smeten stå svalt att svälla 10–15 min.
-
Värm en stekpanna och lägg i smör. Häll i 1 dl av smeten och stek pannkakorna gyllenbruna på medelvärme på båda sidor i omgångar.
-
Servera pannkakorna med björnbärssylt, lättvispad grädde och lönnsirap.
Björnbärssylt
-
Lägg bären i en kastrull och koka upp.
-
Rör om, tillsätt sockret. Koka 2–3 min, tills sockret smält och det kokat ihop lite men bären fortfarande är lite spänstiga.
-
Låt kallna.