Surdegsmacka med blåmögelost

Ibland är man inte så hungrig och då räcker det med en rejäl macka till middag. Som den här med salt ost och söt lök. Servera med lufttorkad skinka, till exempel parmaskinka eller serrano.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4 skivor surdegsbröd - stora
  • 2 rödlökar
  • 2 msk smör - + 2 msk
  • 150 g blåmögelost - t ex Kvibille eller Blå Castello

  • 4 kvistar rosmarin - eller salvia
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Honungsbalsamico:

  • 2 msk balsamvinäger
  • 1,5 tsk honung

Tillbehör:

  • 200 g lufttorkad skinka
  • sallad
  • vindruvor

Gör så här

  1. Skala och skär löken i klyftor. Stek klyftorna i 2 msk smör på medelvärme tills de börjar mjukna. Tillsätt honung och låt honungen smälta och karamellisera löken. Vänd runt löken ett par gånger under tiden.

  2. Stek brödskivorna gyllenbruna på båda sidor i 2 msk smör. Lägg bröden på tallrikar eller ett stort fat. Bryt osten i bitar och fördela osten på bröden.

  3. Lägg på de karamelliserade rödlöksklyftorna. Blanda balsamvinäger och honung och ringla över löken. Lägg på salvia eller rosmarin och strö över flingsalt och peppar.

  4. Servera mackorna med skinka, sallad och vindruvor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!