Grundsurdeg
• För att kunna baka surdegsbröd behövs en grundsurdeg som man tar lite av, ungefär som från ett jästpaket. Fast en grundsurdeg måste pysslas om för att överleva och producera jästkulturen.
• En grundsurdeg som sköts om kan man ha i flera år till sina brödbak. Friska upp den med nytt mjöl och vatten 1–2 gånger i veckan och alltid innan den ska användas. Du kan göra surdegen på råg eller vetemjöl.
• När surdegen bubblar och doftar friskt och syrligt kan du ta några matskedar av den för att baka. Förvara grundsurdegen i kylen och ta fram den 1 dygn före varje bakning och ställ rumsvarmt. Liva upp den med några matskedar mjöl + vatten så den vaknar och börjar bubbla igen.
• För att få fart på grundsurdegen kan man även tillsätta lite rivet äpple eller honung från början.
Charlotte Jenkinson, matredaktör:
” Jag har bakat mycket med surdeg – och de blir olika varje gång, trots att jag gör det nästan på samma sätt. Variationen gör det spännande – vad blir det den här gången då?”