Superenkel morotsharissa

Superenkel morotsharissa är en syrad inläggning. Fabulöst sätt att använda resterna från juicemaskinen, i vår familj kallat "skröfs". Använd helst korianderstjälkar av kraftigare sort, till exempel från koriander köpt i asiatiska butiker eller i mellanösternaffärer.
Lisa Förare Winbladh
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 6 dl morots-"skröfs" - hårt packat eller grovrivna morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl apelsin - pressad
  • 3 dl vatten - kokt avsvalnat
  • 1 - 2 msk chiliflingor - koreanska eller annan chili
  • 0,5 - 1 tsk spiskummin - hel
  • 1 krm kummin
  • 1 msk salt - fint jodfritt
  • 1 - 2 msk korianderstjälkar - finskurna

Gör så här

  1. Skala och krossa vitlöken i en mortel. Blanda alla ingredienser väl i en stor bunke. Packa tätt i en stor rengjord 1-liters glasburk. Lägg en tyngd ovanpå och lägg på locket löst.

  2. Låt stå 3–7 dagar i rumstemperatur, max 22°. Sätt på locket ordentligt. Låt mogna ca 2 veckor i kyl.

Foto: Lina Eriksson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!