Superenkel morotsharissa

Superenkel morotsharissa är en syrad inläggning. Fabulöst sätt att använda resterna från juicemaskinen, i vår familj kallat "skröfs". Använd helst korianderstjälkar av kraftigare sort, till exempel från koriander köpt i asiatiska butiker eller i mellanösternaffärer.

Lisa Förare Winbladh
Superenkel morotsharissa
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 6 dl morots-"skröfs" - hårt packat eller grovrivna morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl apelsin - pressad
  • 3 dl vatten - kokt avsvalnat
  • 1 - 2 msk chiliflingor - koreanska eller annan chili
  • 0,5 - 1 tsk spiskummin - hel
  • 1 krm kummin
  • 1 msk salt - fint jodfritt
  • 1 - 2 msk korianderstjälkar - finskurna

Gör så här

  1. Skala och krossa vitlöken i en mortel. Blanda alla ingredienser väl i en stor bunke. Packa tätt i en stor rengjord 1-liters glasburk. Lägg en tyngd ovanpå och lägg på locket löst.

  2. Låt stå 3–7 dagar i rumstemperatur, max 22°. Sätt på locket ordentligt. Låt mogna ca 2 veckor i kyl.

Vad tyckte du om receptet?

Foto: Lina Eriksson