Suon Rim Kam - kamben med apelsin

Recept på Suon Rim Kam - kamben med apelsin. Kambenen är godast nylagade.

Ingredienser

  • 1 kg kamben
  • 2 l vatten - + 2 1/2 dl
  • 3 schalottenlökar - asiatiska  eller 1 bananschalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk muscovadosocker - mörkt
  • 2 msk soja - vietnamesisk eller thailändsk
  • 1 msk fisksås - asiatisk
  • 1,5 tsk kycklingbuljongpulver - eller 1/2 hönsbuljongtärning
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 bananschalottenlök
  • 3 kanelstänger
  • 5 stjärnanis
  • 2 apelsiner
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär köttet i små bitar utefter benet. Lägg dem i en gryta och häll över 2 liter vatten. Låt koka upp. Häll av vattnet och låt köttet rinna av.

  2. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Stek löken i olja i en stor stekpanna med släpp-lätt-beläggning tills den fått fin färg.

  3. Lägg köttet i pannan och låt steka med ca 2 min. Häll över 2 1/2 dl vatten. Tillsätt socker, soja, fisksås, buljong och chiliflakes. Skala och skär banan-schalottenlöken i klyftor. Lägg dem i pannan med kanelstänger och stjärnanis. Låt sjuda ca 20 min.

  4. Halvera och pressa ut ca 1 dl saft ur den ena apelsinen. Skala den andra apelsinen med kniv så att allt det vita försvinner. Skär ut hinnfria klyftor.

  5. Häll apelsinsaften i pannan och sjud på lite högre värme ca 10 min, så att all vätska kokar bort och skyn karamelliseras. Rör då och då och mer mot slutet. Blanda ner apelsinklyftorna och krydda med peppar. Servera.

Recept av Minh du Alneng

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!