Struvor

Vackert spröda struvor och snyggt vridna klenäter är traditionella kakor att baka till jul. Båda kakorna friteras så någon ugn behövs inte.
Allt om Mat

Ingredienser

 • 2 ägg
 • 2 tsk strösocker
 • 0,5 krm salt
 • 1,5 dl vatten
 • 90 g vetemjöl

Till fritering

 • 5 dl majsolja

Tillbehör

 • 0,5 dl strösocker - gärna extra finkornigt, ca

Gör så här

 1. Vispa samman ägg, socker, salt och vatten samt mjölet lite i taget till en slät smet. Låt den stå minst 30 min att svälla. Värm oljan till 180°. Hetta upp struvjärnet i oljan, låt oljan rinna av järnet och doppa det snabbt ner i smeten precis upp till järnets kant.

 2. Sänk raskt ner i friteringsoljan och fritera ca 1/2 min tills struvan fått en ljusbrun färg.

 3. Ta upp struvan och lossa den försiktigt med en gaffel. Lägg struvorna att rinna av på ett galler. Vänd dem i socker när de svalnat något.

 4. Till struvorna behövs ett speciellt struvjärn som finns i lite olika former. Struvjärnet skall hettas upp i friteringsoljan innan det doppas i smeten som påminner om pannkakssmet.

Vad tyckte du om receptet?

Kläneter

Klenäter, vars namn kommer av ordet klenod, görs av en fastare deg som skall kavlas tunt. Vill man baka båda kaksorterna så går det smidigast att göra dem samtidigt.

Vispa först samman struvsmeten så den får stå och svälla. Gör därefter klenätdegen och linda in den i plast och lägg den kallt. Hetta upp oljan till 180° och fritera struvorna. De behöver störst djup med oljan så klenäterna kan friteras sist. Vill man ha sockrade klenäter måste de vändas i socker direkt när de kommer upp ur friteringen, annars fastnar inte sockret.

Till fritering behövs en kastrull med höga kanter, en termometer och ett avrinningsgaller. Till struvorna behövs ett eller flera struvjärn och till klenäterna en kavel och en sporre.

SE ÄVEN:

Baka Jenkfoods frasiga struvor - steg för steg

Småkakor till jul

Knäck - bästa receptet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!