Stjärnbröd fyllt med örtpesto

Imponera på gästerna genom att servera ett pestobröd i form av en stjärna. Både vackert och gott. Brödet är godast nygräddat, doften i köket är ljuvlig!

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Stjärnbröd fyllt med örtpesto
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 10 - 11 dl vetemjöl - (600-660 g)

Örtpesto

  • 0,5 dl dill - hackad
  • 0,5 dl persilja - hackad
  • 2 msk gräslök - hackad
  • 1 dl babyspenat
  • 1 liten vitlöksklyfta - pressad
  • 50 g prästost - riven
  • 0,5 dl solroskärnor - rostade
  • 2 tsk citronsaft - pressad
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1,5 krm salt
  • 1 nypa svartpeppar

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader i en kastrull. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt rapsolja, honung, salt och nästan allt vetemjöl. Knåda ihop det till en smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl vid behov.

  2. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek, i ca 1 timme.

  3. Örtpesto: Mixa alla ingredienser förutom rapsolja, salt och peppar i en matberedare eller med mixerstav till en smulig massa. Fortsätt blanda och tillsätt rapsolja, salt och svartpeppar.

  4. Dela degen i två delar. Rulla degbitarna till släta bollar. Kavla ut den ena degen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg rundeln på ett bakplåtspapper. Lägg en tallrik eller ett annat runt köksredskap på degen och använd som ”mall” för att skära ut en rund form. Gör likadant med den andra degbiten.

  5. Bred ut peston på den ena rundeln. Lägg den andra rundeln ovanpå rundeln med peston. Använd ett glas eller en utstickare i form av en stjärna och ställ det i mitten av rundeln. Om du använder en utstickare i form av en stjärna, tryck ner den lite så blir det ett fint mönster.

  6. Utgå ifrån glaset/utstickaren och skär ut mot kanten i 4 lika stora delar. Skär sedan varje del i 4 lika stora delar. Du kommer då att ha 16 lika stora snibbar. Ta två snibbar och vrid båda två samtidigt två varv utåt och fäst ihop dem i ändarna. Gör likadant med resterande snibbar.

  7. Låt brödet jäsa i ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

  8. Pensla degen med uppvispat ägg och grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 20 min, tills brödet är gyllene och har en innertemperatur på 95 grader. Låt brödet svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?

Se även recept på:

Saftigt vörtbröd 

Våra bästa lussebullar 

Saftig mjuk pepparkaka