Sticky salty toffee cake

Drömgod, kladdig fudgekaka som toppas med lite flingsalt. Fri från gluten och vitt socker. Servera gärna med lättvispad grädde eller sockerfri vaniljglass.
Elisabeth Johansson
Sticky salty toffee cake
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fudgekaka

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl kokossocker
  • 3 ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 0,5 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • smör - till formen
  • mandelmjöl - till formen

Toffeeglasyr

  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk smör - mjukt
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Fudgekaka: sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer cirka 1 ½ liter.

  3. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och dra av kastrullen från plattan.

  4. Vispa kokossockret och äggen pösigt.

  5. Blanda ihop och sikta alla torra ingredienser.

  6. Vispa ner vätskan och de torra ingredienserna växelvis i äggsmeten. Vispa till en slät smet och häll upp smeten i formen.

  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig i mitten. Ta ut kakan, låt den vila ett par minuter i formen och vänd upp den på ett fat. Låt kakan svalna under formen.

  8. Toffeeglasyr: lägg honungen i en liten kastrull och koka till en ljusbrun karamell.

  9. Häll på grädden och vaniljpulvret. Låt allt koka ihop ett par minuter. Ta av från värmen och vispa i smöret. Låt svalna något och glasera sedan kakan med glasyren.

  10. Strö över flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök