Stekta rotfrukter med vanilj

Recept på stekta rotfrukter med mjuk sötma från bland annat äpple och vanilj. Vaniljsmaken bara anas och bidrar med en spännande smakbrytning till rotfrukterna.
Gitte Heidi Rasmussen
Stekta rotfrukter med mjuk sötma från bland annat äpple och vanilj.
Stekta rotfrukter med mjuk sötma från bland annat äpple och vanilj. Foto: Inge Skovdal

Stekta rotfrukter med vanilj

  • 1 kg rotfrukter - blandade, t. ex morötter, persiljerötter, palsternacka, rödbetor och jordärtskockor
  • 3 msk gåsfett - + 1 msk
  • 4 kvistar timjan
  • 1 vaniljstång
  • 4 äpplen - gärna cox orange
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar, ca 2 x 2 cm. Stek rotfrukterna i 3 msk gåsfett i en stekgryta tillsammans med timjan och vaniljstång ca 10 min. Rör om några gånger under tiden.

  2. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda ner äpplen och citronskal i rotfruktsblandningen och stek ytterligare ca 10 min. Krydda med salt och peppar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!