Stekt panerad strömming med skarpsås

Panera strömmingsfiléerna och stek dem gyllenbruna på båda sidorna. Servera med kokt potatis, citronklyftor, dill och skirat smör.
Elisabeth Johansson
Stekt panerad strömming med skarpsås
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 16 strömmingfiléer
  • 2 msk sötstark senap
  • 2 msk dill - hackad
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • smör - till stekning
  • salt
  • svartpeppar - eller vitpeppar malen

Skarpsås

  • 1 dl senap
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 - 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar - malen

Tillbehör

  • potatis - kokt
  • citronklyftor
  • dill
  • smör - skirat

Gör så här

  1. Lägg upp hälften av strömmingarna på en plastskärbräda eller på ett fat med skinnsidan neråt.

  2. Spritsa eller bred på senap och strö över dill.

  3. Lägg på en strömming med skinnsidan uppåt på varje.

  4. Strö ut vetemjölet på ett fat.

  5. Vispa upp äggen med en gaffel i en djup tallrik.

  6. Strö ut ströbrödet på ett fat.

  7. Vänd strömmingfiléer först i vetemjölet, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

  8. Lägg smör i stekpannan och stek strömmingsfiléerna gyllenbruna på båda sidorna. Salta och peppra.

  9. Skarpsås: Rör ihop senap och strösocker, tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

  10. Servera strömmingen med kokt potatis, citronklyftor, dill och skirat smör.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök