Stekt gås med äpple och vanilj

Stekt gås med äpple och vanilj passar utmärkt till Mårten gås. Rätten innehåller vanilj - en ny och överraskande god bekantskap till gåsen! Sätt termometern i gåsens lår, inte i bröstet, för att få rätt temperatur. Kom ihåg att beställa går i god tid!
Gitte Heidi Rasmussen
Vanilj till gåsen är en ny och överraskande 
god bekantskap.
Vanilj till gåsen är en ny och överraskande god bekantskap. Foto: Inge Skovdal

Stekt gås med äpple och vanilj

  • 1 gås - (ca 5 kilo)
  • 1 msk salt - + 2 krm
  • 3 äpplen
  • 0,5 citron
  • 1 vaniljstång
  • vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 dl portvin - eller madeira
  • 3 msk röd vinbärsgelé
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1,5 msk majsstärkelse (Maizena)

Tillbehör

  • potatisar - brynta
  • rotfrukter - stekta
  • rödkål - stekt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Skär bort det lösa fettet på gåsen. Smält det över svag värme. Spara fettet till potatisen, rotfrukterna och rödkålen. Skölj gåsen i kallt vatten. Torka med hushållspapper. Picka den runt om med en sticka och krydda in- och utvändigt med 1 msk salt.

  2. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skölj citronen i ljummet vatten och skär i klyftor. Klyv vaniljstången på längden. Fyll gåsen med äpple, citron och vaniljstång. Bind ihop med hushållssnöre.

  3. Lägg gåsen i en långpanna. Lägg eventuellt inkråm runt om. Stek i nedre delen av ugnen ca 5 timmar, till 75 grader innertemperatur.

  4. Häll av skyn från gåsen och skumma bort fettet. Låt svalna.

  5. Späd skyn med vatten så att det blir 6 dl. Låt koka upp. Tillsätt buljongtärning och portvin. Koka ihop tills 5 dl återstår. Tillsätt gelé, vinäger, soja, 2 krm salt och peppar. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.

  6. Höj ugnsvärmen till högsta värme och grill. Skär gåsen i bitar och skivor. Lägg tillbaka i långpannan. Hit går att förbereda.

  7. Pensla gåsen med fettet, grilla högt upp så att skinnet blir knaprigt, ca 3 min. Servera gåsen med sås och tillbehör.

Att dricka till gåsen:

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines (78614), Frankrike, 149 kr. Friskt, rent och balanserat med lätta tanniner, god syra och lite bärinslag.



Saxhyttegubbens Blåbär 100 % (1964) ­Sverige, 72 kr (33 cl). (alkoholfritt)

Smakrikt, lite strävt med toner av blåbär, örter och ett rökigt stråk.

Tips: Gåsen kan stekas i förväg och sedan värmas i 175 grader under aluminiumfolie ca 10 min. Ta bort folien, låt gåsen stå under grill så att skinnet blir knaprigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!