Stekt fläsksida med rödkål, brynt äppelmust och persiljesallad

Kumminstekt fläsksida med rödkål, brynt äppelmust och persiljesallad har en perfekt kombinationen med fläsk, syrligt äpple och kummin. Äppelmusten ska koka ihop till ca 1 dl och sedan blandas med det nötiga smöret. Så underbart gott!
Paul Svensson
Stekt fläsksida med rödkål, brynt äppelmust och persiljesallad
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g fläsksida - från Halla gård
  • 1 tsk salt - + 2 krm + 0,5 tsk
  • 6 dl vatten
  • 1 msk kummin - hel
  • 1 rödkålshuvud - litet (500 g)
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl äppelmust
  • 100 g smör

Potatispuré

  • 600 g mandelpotatis
  • 25 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm muskot - riven
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald

Sallad

  • 150 g rödkål - strimlad
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Krydda fläsket runt om med 1 tsk salt och lägg det i en ugnssäker form. Häll på vattnet och täck formen med ett lock. Tillaga mitt i ugnen tills en gaffel lätt släpper från köttet, beräkna ca 3 1/2 timmar. Låt köttet svalna. Skär köttet i skivor och strö på kummin.

  2. Höj ugnsvärmen till 190°. Skiva ca 150 g från rödkålen i tunna strimlor från toppen. Lägg strimlorna i kallt vatten.

  3. Olja en ugnssäker form och ställ i rödkålshuvudet med snittytan nedåt. Tillaga kålen mitt i ugnen till 93° innertemperatur, beräkna ca 1 1/2 timme.

  4. Låt kålen svalna. Ta bort det yttersta bladen och skär kålen i klyftor.  Ringla på olja och strö på 1/2 tsk salt. Förvara under lock tills servering.

  5. Potatispuré: Skrubba potatisen och skala den. Koka potatisen tillsammans med skalen för extra mycket smak. Passera potatisen genom en potatispress tillsammans med smöret. Vispa i mjölken. Krydda med muskot, salt och peppar.

  6. Koka ihop äppelmusten tills 1 dl återstår. Bryn smöret och blanda med musten. Krydda med 2 krm salt.

  7. Sallad: Hacka persiljan och blanda med de avrunna rödkålsstrimlorna. Smaka av med  äppelcidervinäger och krydda med salt.

  8. Stek fläsket i en het stekpanna så att det får fin färg. Servera det nystekta fläsket med varm puré, varm kål glacerad med brynt äppelmust och toppa med persiljesallad.

Vad tyckte du om receptet?