Stekt äpple och pilgrimsmussla med brynt blomkål och kantareller

Stekt äpple och pilgrimsmussla med brynt blomkål och kantareller är en höstlig förrätt. Vinbären ger vinägretten en hög syra. Även lingon passar bra i dressingen.
Mattias Larsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 4 pilgrimsmusslor - (kammusslor), MSC-märkta
  • 300 g blomkål
  • 200 g kantareller
  • 1 äpple
  • 2 krm salt - + 1/2 tsk + 1 krm
  • 50 g smör
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk olivolja - + 1 msk + 1 msk
  • 40 g röda vinbär

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Plocka små buketter av blomkålen. Ansa kantarellerna. Skär fyra skivor av äpplet, ca 1/2 cm tjocka, och ta bort eventuella kärnor. Krydda pilgrimsmusslorna med 2 krm salt.

  2. Lägg smöret i en kastrull och låt koka tills det är lätt brynt och börjar dofta nötigt. Häll i vinägern och ta kastrullen från plattan.

  3. Bryn kantarellerna i 1 msk olja tills de fått fin färg. Tillsätt blomkålen och stek vidare tills den har fått en lätt rostad färg men fortfarande är lite al dente. Krydda med 1/2 tsk salt.

  4. Bryn äppelskivorna i 1 msk olja tills de fått fin färg. Krydda med 1 krm salt.

  5. Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk olja ca 30 sekunder på varje sida, tills de fått fin färg.

  6. Värm smörvinägretten och lägg i vinbären.

  7. Lägg upp kantareller och blomkål på tall­rikar. Lägg på äppelskivor och musslor. Ringla över den varma vinägretten. Klipp över smörgåskrasse och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!