Stekt ankbröst med jordnötssås, sallad och friterade nudlar
Recept på sekt ankbröst med hoisin- och jordnötssås, primörsallad och nudlar. Ankbröst hittar du i frysdisken. Nudlarna som används till detta recept är de tunnaste som finns, de som liknar trådar. Lägg ner hela nudelknytet på en gång i den heta oljan och stå beredd, det går fort.
Ingredienser
-
2
ankbröst
- (à ca 350 g)
-
1 tsk
salt
-
2 krm
nymald svartpeppar
Jordnötssås
-
1 dl
saltade jordnötter
-
2 dl
hoisinsås
-
2 msk
risvinäger
-
2 msk
yuzujuice
-
1 tsk
sambal oelek
Nudlar
-
60 g
risnudlar
- (vermicelli)
-
2 dl
rapsolja
Primörsallad
-
500 g
primörmorötter
-
250 g
vitkål
- färsk
-
1
zucchini
-
1
gurka
-
3 msk
lime
- pressad
-
2 msk
olivolja
-
0,75 tsk
salt
-
2 krm
nymald svartpeppar
Garnering
-
1 kruka
koriander
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i skinnet på ankbrösten och krydda dem med salt och peppar. Lägg brösten med fettsidan ner i en kall stekpanna och stek tills skinnsidan är knaprig, i ca 4 min. Vänd och stek andra sidan, i ca 2 min. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, i ca 20 min. Låt köttet vila i ca 10 min.
-
Sås: Finhacka jordnötterna. Vispa samman nötter, hoisinsås, vinäger, yuzu och sambal.
-
Nudlar: Hetta upp oljan till 160° i en gryta. Lägg nudlarna i den heta oljan, de sprakar upp och sväller rejält på i ca 3 sek så var beredd med en pincett för att ta upp dem. Låt nudlarna rinna av på hushållspapper.
-
Sallad: Skala och finstrimla morötterna, gärna med en strimmelskalare. Finstrimla kål och zucchini men släng bort kärnhuset på zucchinin. Hyvla gurkan med en osthyvel, släng bort kärnhuset. Lägg alla grönsaker i en stor skål och vänd ihop med lime, olja, salt och peppar.
-
Skär ankbrösten i skivor. Servera med sallad, nudlar och jordnötssås. Garnera med koriander.