Stekt ankbröst med jordnötssås, sallad och friterade nudlar

Recept på sekt ankbröst med hoisin- och jordnötssås, primörsallad och nudlar.  Ankbröst hittar du i frysdisken. Nudlarna som används till detta recept är de tunnaste som finns, de som liknar trådar. Lägg ner hela nudelknytet på en gång i den heta oljan och stå beredd, det går fort.

Petra Lindstrand
Stekt ankbröst med jordnötssås, sallad och friterade nudlar
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 ankbröst - (à ca 350 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Jordnötssås

  • 1 dl saltade jordnötter
  • 2 dl hoisinsås
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk yuzujuice
  • 1 tsk sambal oelek

Nudlar

  • 60 g risnudlar - (vermicelli)
  • 2 dl rapsolja

Primörsallad

  • 500 g primörmorötter
  • 250 g vitkål - färsk
  • 1 zucchini
  • 1 gurka
  • 3 msk lime - pressad
  • 2 msk olivolja
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i skinnet på ankbrösten och krydda dem med salt och peppar. Lägg brösten med fettsidan ner i en kall stekpanna och stek tills skinnsidan är knaprig, i ca 4 min. Vänd och stek andra sidan, i ca 2 min. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, i ca 20 min. Låt köttet vila i ca 10 min.

  2. Sås: Finhacka jordnötterna. Vispa samman nötter, hoisinsås, vinäger, yuzu och sambal.

  3. Nudlar: Hetta upp oljan till 160° i en gryta. Lägg nudlarna i den heta oljan, de sprakar upp och sväller rejält på i ca 3 sek så var beredd med en pincett för att ta upp dem. Låt nudlarna rinna av på hushållspapper.

  4. Sallad: Skala och finstrimla morötterna, gärna med en strimmelskalare. Finstrimla kål och zucchini men släng bort kärnhuset på zucchinin. Hyvla gurkan med en osthyvel, släng bort kärnhuset. Lägg alla grönsaker i en stor skål och vänd ihop med lime, olja, salt och peppar.

  5. Skär ankbrösten i skivor. Servera med sallad, nudlar och jordnötssås. Garnera med koriander.

Vad tyckte du om receptet?