Stekt abborrfilé med ärter, pepparrotssmör och snabbgravad äggula

Stekt abborrfilé med ärter, pepparrotssmör och snabbgravad äggula är en festlig smårätt. Lägg gärna de gravade ägggulorna i frysen ca 30 min innan de ska användas, då blir det enklare att finriva dem.

Stekt abborrfilé med ärter, pepparrotssmör och snabbgravad äggula
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 8 abborrfiléer - (byxade, à 75 g)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör

Gravad äggula

  • 4 äggulor
  • 1 l vatten
  • 1 tsk ättiksprit - (12 %)
  • 0,5 tsk salt - + 1 tsk
  • 2 tsk strösocker

Brynt pepparrotssmör

  • 50 g smör
  • 3 msk pepparrot - färskriven
  • 1 tsk vatten

Ärter

  • 250 g gröna ärter
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • 8 salladsblad - gröna, t ex krispsallad

Garnering

  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Snabbgravad äggula: Koka upp vatten, ättika och 1/2 tsk salt. Låt äggulorna försiktigt glida ner i vattnet och sjud ca 6 min. Ta upp och låt äggulorna rinna av på hushållspapper.

  2. Pilla försiktigt bort eventuell äggvita från äggulorna så att de bli helt gula. Blanda 1 tsk salt och socker. Strö hälften av blandningen i en liten form. Lägg i äggulorna och strö över resten av salt- och sockerblandningen. Låt stå i kylen ca 5 timmar. Vänd äggulorna efter halva tiden.

  3. Brynt pepparrotssmör: Bryn smöret tills det fått fin färg och luktar nötigt. Häll över det i en liten skål och blanda i pepparroten. Låt stå i kylen ca 1 timme.

  4. Häll vattnet i smöret och vispa det kraftigt med elvisp tills det ljusnar och blir luftigt. Låt stå i rumstemperatur tills servering.

  5. Ärter: Koka ärterna i lättsaltat vatten enligt anvisning på för-packningen. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Mosa ärterna med en gaffel. Blanda i crème fraiche och krydda med salt.

  6. Blanda mjöl och salt. Vänd abborrfiléerna i mjölet och låt dem ligga och torka på skärbrädan ca 10 min.

  7. Stek abborrfiléerna i smör ca 2 min på varje sida. Riv äggulorna.

  8. Fördela ärterna i salladsbladen. Lägg på abborrfiléerna. Klicka på pepparrotssmör och strö över äggula. Garnera med vattenkrasse och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?