Steamed buns

Steamed buns - asiatisk street food som finns med många variationer. Ångat bröd fylls med kött eller grönsaker, och gärna kimchi eller annat syrat och stark chilisås. Så här gör du de knubbiga bröden själv.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

 • 25 g jäst
 • 2,5 dl vatten
 • 1 msk rapsolja
 • 1 msk strösocker
 • 2 krm salt
 • 5,5 dl vetemjöl special - (330g) + 1 dl till utbakning
 • 0,5 tsk bakpulver

Gör så här

 1. Värm vattnet till 37°. Blanda jästen med vatten, olja och socker. Rör om så att jästen löses upp. Låt blandningen stå 2–3 min, så att jästen ”vaknar”. Tillsätt salt och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta ihop en smidig deg i maskin, ca 5 min, tills degen släpper degbunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. 

  Foto: Per Ranung

 2. Ta upp den färdigjästa degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 14 jämnstora bitar.

  Foto: Per Ranung

 3. Klipp ut 14 bitar av smörgås- eller bakplåtspapper, ca 8 x 8 cm. Knåda och rulla en degbit i taget till en boll. Kavla ut den till en oval.

  Foto: Per Ranung

 4. Pensla ovansidan med olja. Lägg ett runt redskapsskaft mitt på. Vik över till en halvmåne. Dra bort skaftet, lägg degbiten på ett papper.

  Foto: Per Ranung

 5. Lägg de kavlade och ihopvikta degbitarna i en ånginsats i bambu eller kastrullånginsats. Lägg på lock och låt dem stå ca 10 min.

  Foto: Per Ranung

 6. ) med bröden över ångan. Locket ska vara på. Ånga 5 min. Dra bort från värmen och låt stå ca 1 minut. Gör samma sak med resten av degen. 

  Foto: Per Ranung

 7. Fyll bröden och servera dem varma. Här har vi fyllt de nyångade bröden med smakrika godsaker så som kimchi (koreansksyrad vitkålssallad), den starka chilisåsen sriracha, lite hackad chili, salladslök och pulled pork.

  Foto: Per Ranung

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!