Spröda kakor med apelsinsocker och chokladcrème

Spröda kakor med apelsinsocker och chokladcrème passar perfekt till en kopp kaffe eller te. Vill du har mer apelsinsmak kan choklad-crèmen smaksättas med lite extra rivet apelsinskal.

Spröda kakor med apelsinsocker och chokladcrème
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula

Apelsinsocker

  • 1 apelsin
  • 3 msk strösocker

Chokladcrème

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Hacka ihop smör, mjöl, socker och salt i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk, ca 1/2 cm tjockt. Ta ut runda kakor med ett mått, ca 5 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

  3. Apelsinsocker: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med sockret. Strö lite apelsinsocker på varje kaka.

  4. Grädda kakorna mitt i ugnen tills de fått fin färg, 8–10 min. Låt kallna på galler.

  5. Chokladcrème: Vispa smör, florsocker, kakao och salt till en smidig crème med elvisp. Spritsa gärna crèmen eller bred den försiktigt på hälften av kakorna. Lägg på resterande kakor och tryck ihop dem varsamt. Förvara kakorna i kylen. De går även bra att frysa.

Vad tyckte du om receptet?