Spenatpaj med laxrosor och pepparrotscrème

Spenatpaj som toppas med den underbara kombinationen av kallrökt lax och pepparrot. Tips: Rosta naturella cashewnötter på en plåt med bakplåtspapper vid 225° i ugnen, cirka 5–10 minuter. Låt de kallna på tallrik.

Christina Asplund
Spenatpaj med laxrosor och pepparrotscrème
Foto: Thomas Carlén

Pajdeg

  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1 dl cashewnötter - rostade
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 200 g spenat - färsk
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt - peppar
  • 2 tsk timjan - repad färsk
  • 2 dl ost - riven,Svecia

Pepparrotscrème

  • 150 g crème fraiche
  • 2 - 3 msk pepparrot - riven
  • salt - peppar

Till garnering

  • 350 g lax - kallrökt skivad
  • ärtskott - gräslök

Gör så här

  1. Mixa vetemjöl och cashewnötter i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt smör och vatten och kör till det bildas en boll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Täck den med plastfolie. Ställ in formen i kylen minst 30 minuter.

  2. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225 grader, 10 minuter. Lägg spenaten i ett durkslag och häll över kokande vatten, så att spenaten slakar. Spola över kallt vatten.

  3. Krama ur den förvällda spenaten och fördela i pajskalet. Mixa samman ägg, mjölk, grädde och repad timjan i en skål. Salta och peppra. Strö över riven ost. Häll äggstanningen över spenaten och grädda pajen i ugnen, cirka 25 minuter.

  4. Vispa crème fraichen hårt och smaksätt med riven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Lägg i spritspåse. Garnera med laxrosor fyllda med klickar av pepparrotscrème. Lägg ärtskott och klippt gräslök överst.

Vad tyckte du om receptet?

Spenatpaj som toppas med den underbara kombinationen av kallrökt lax och pepparrot.

Recept från Mitt kök