Spenat- och olivflan

Spenat- och olivflanet går utmärkt att förbereda dagen före festen. Det är lika gott kallt som varmt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 röd spansk peppar
  • 3 vitlöksklyfta - finhackad
  • 1 rödlök - liten, finhackad
  • 300 g spenat - färsk hackad
  • 1 msk olja
  • 20 svarta oliver - smakrika
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 3,5 smördeg - plattor

Till pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och strimla pepparfrukten.

  2. Värm oljan i en stekpanna och fräs lök och pepparfrukt. Vänd ner spenaten. Fräs tills den mjuknat och all vätska kokat in.

  3. Kärna ur och skiva oliverna. Vispa upp och blanda ned äggen i spenatröran. Tillsätt oliverna. Smaka av med salt.

  4. Kavla ut 3 smördegsplattor och lägg i en form, ca 25 x 30 cm. Bred på spenatröran. Kavla ut och skär ut band till dekor av den halva smördegsplattan. Lägg smördegsbanden på spenatröran. Pensla kanter och band med uppvispat ägg.

  5. Grädda flanet mitt i ugnen ca 20 min. Skär i rutor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!